2019-04-09 09:25:35• hírek • Bede Emőke

Egész napos ünnepséget szervezett a tasnádi roma közösség

Az Egyesült Nemzetek Szervezete az 1971. április 8-án tartott I. Roma Világkongresszus kapcsán nyilvánította ezt a napot a Roma Kultúra Világnapjává. Ezen alkalomból szerte a nagyvilágban különféle eseményeket, színes programokat szerveznek, s nem volt ez másként Tasnádon sem. Ahol a város roma közössége vasárnap ünnepelte meg a világnapot.

Az egész napos programot a Pro Europa Romapárt Szatmár megyei tagjai szervezték, de a pártot képviselő Horváth Ignác, Gorcsi Mihai és Berki Béla mellett jelen voltak a városi és megyei elöljárók is. Az esemény reggel 9-kor rajtolt el egy futballmérkőzéssel, melynek során öt csapat lépett pályára. A hivatalos megnyitó 14 órakor kezdődött, melynek során Dankó András, a Pro Europa Romapárt Egyesület helyi elnöke ismertette a romák jelenlegi szituációját, illetve az általuk megtapasztalt problémákat. Dankó szerint arra kell törekednie a helyi roma közösségnek, hogy sikerüljön saját képviselőt juttatni a városi tanácsba, aki aztán megfelelő módon képviselheti érdekeiket a fontos döntések meghozatala során. Emellett a egyesület elnöke a roma kérdésekkel foglalkozó szakemberek hiányát is kifejtette, melyet véleménye szerint jó volna mielőbb orvosolni.


A hivatalos megnyitót követően díjazták a közösség focistáit, majd a jelenlevők kulturális műsort tekinthettek meg. A képzeletbeli táncparkettre először a Dankó Anita által felkészített Rózsalányok léptek, majd őket az ugyancsak cigány táncokat bemutató Bokrétalányok követték, a sort pedig a Zumbalányok zárták. A nap másik fénypontja a szépségverseny volt, melyre 14 bátor lány jelentkezett. A zsűri döntése értelmében végül Kerezsi Denisa fejére került a virágkorona, kinek másodikként Bobita Nicoleta, harmadikként pedig Ungri Daiana végzett.


A napot a tasnádi közösség egy tombolajátékkal, az immár hagyománynak számító bogrács elfogyasztásával, és egy Hiripi Rudi vezette bulival zárta. A Romák Világnapján ezen felül a Tasnádszarvadi Általános Iskolában is megünnepelték, de április 14-én, 14 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában újabb nagyszabású kulturális ünnepségre kerül sor. A szervezők erre az alkalomra is nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: